Met trots delen wij deze Whitepaper. Het is gebaseerd op een adviestraject van meer dan een jaar dat voor ons als adviseurs zowel heel leuk als zeer leerzaam was. Deze Whitepaper beschrijft in detail hoe wij de methode Waarderend onderzoek (Appreciative Inquiry) hebben ingezet bij een veranderingstraject bij een gemeentelijke buitendienst. De wens was om meer gebiedsgericht, meer zelfsturend en meer participatief met inwoners te werken. In 26 pagina's lees je de aanpak en de opmerkelijke effecten die dit had bij de transitie van klassieke aansturing naar een flexibel, gebiedsgericht en zelfsturend “Wijkserviceteam”. Een verandertraject in vier fasesEen gemeente in het midden van het land met 40.000+ inwoners ambieerde een verandering bij haar buitendienst. De buitendienst werd op dat moment traditioneel aangestuurd door een leidinggevende en er was kritiek op het functioneren van het team. De wens was om meer gebiedsgericht, meer zelfsturend en meer participatief met inwoners te werken. De wens was om deze verandering aan te pakken met de methode Waarderend onderzoek (Appreciative Inquiry). Deze Whitepaper beschrijft welke activiteiten ontplooid zijn in de vier verschillende fases in het verandertraject en welke effecten dit had. Bij de beschrijving wordt de chronologie van het traject gevolgd vanaf de start van het onderzoek tot aan de implementatie en wordt steeds gereflecteerd op hoe de methode Waarderend onderzoek is toegepast. Wij hopen dat deze beschrijving ook andere organisaties, managers en adviseurs inspireert en helpt bij het aanpakken van (organisatie)verandering op een waarderend onderzoekende wijze.
0 Comments
Om bij het slechte nieuws te beginnen: een leertraject van enkele dagen verspreid over enkele maanden kost meer tijd en is duurder dan een training van een dag. Waarom zou je dan toch kiezen voor een leertraject in plaats van een eendaagse training? Hierna volgen de vijf redenen die een leertraject zo waardevol maken: 1. Nieuwe inzichten, kennis en vaardigheden leren Ten eerste heeft een leertraject dezelfde voordelen als een training: je doet inspiratie, inzichten en vaardigheden op die je de dag erop kan inzetten in je werk. Maar een leertraject bied meer… 2. Inzichten moeten landen In een leertraject heb je meer tijd tussen de sessies door om inzichten te laten ‘landen’. In veel trainingen wordt je uitgedaagd op het niveau van overtuigingen en attitudes. Inzichten op die niveaus hebben vaak even tijd nodig, je moet er even op kauwen en een nachtje over slapen voordat je de volle impact op waarde kan schatten. Door in het leertraject steeds terug te komen op deze inzichten maak je ze steeds meer eigen. 3. Reflecteren op je eigen praktijk ervaringen Een derde reden die een leertraject waardevol maakt is dat je vanaf de tweede sessie terug kan kijken op je eigen praktijkervaringen met de nieuwe inzichten. Wellicht heb je nieuw gedrag uitgeprobeerd of iets georganiseerd. Tijdens het leertraject kan je dan samen met de docent en de andere deelnemers onderzoeken wat je leert van deze ervaring en wat werkt in jouw omgeving. 4. Leren van de praktijk van anderen De vierde reden is dat er tijdens een leertraject vaak veel meer tijd is voor de uitwisseling tussen de deelnemers onderling. Je deelt praktijk ervaringen en hebt misschien wel intervisie. Daardoor leer je niet alleen van de docent, maar leer je van alle deelnemers en heb je dus een veel breder aanbod aan kennis en ervaring tot je beschikking. 5. Deel zijn van een leergroep Ten slotte is misschien wel de leukste meerwaarde van een leertraject dat je onderdeel wordt van een leergroep, soms een ‘community of practice’ genoemd (LINK). Je stimuleert en steunt elkaar om het beste uit jezelf te halen en niet zelden houd je er een kennissengroep aan over die ook na het leertraject elkaar blijft stimuleren. Deze vijf voordelen opgeteld maken dat je beter één leertraject kan volgen dan vier losse trainingen. Dus als je de middelen ervoor vrij kan maken, kies dan voor een leertraject!
Wil jij voor jouw organisatie een leertraject met Appriciative Inquiry vorm geven? Wij kunnen jou daarbij helpen, van opzet van een programma tot begeleiding. Voor meer informatie neem contact met ons op. In mijn opdrachten werk ik vaak met groepen medewerkers om gezamenlijk oplossingen te bedenken bij een vraagstuk. Meestal zijn de aanwezigen positief kritisch en genegen om er met elkaar uit te komen. Zo niet een paar jaar geleden. In de groep die ik een begeleidde, zat een medewerker die méér dan kritisch was, ze was bijna overal tegen. En ze liet dan ook duidelijk merken dat ze het er vooral niét mee eens was en alle voorstellen en veranderingen die besproken werden een slecht idee vond. Ik voelde bij mijzelf irritatie opkomen. En haalde eens diep adem en keek haar onderzoekend aan. Ik probeerde te bedenken wat er bij haar kon spelen. Ik had net een training in Appreciative Inquiry afgerond en moest denken aan de positieve focus waarin het gaat om wat je wél wilt. ‘OKEE, antwoordde ik toen, kun jij dan aangeven hoe jij het graag zou willen zien?’ Ze keek me lichtelijk verbijsterd aan en hapte naar adem. Op de een of andere manier had ze deze vraag niet verwacht. Ze begon wat te stamelen en gaf aan dat ze dat zo 1, 2, 3 niet wist, dat ze daarover moest nadenken. We hebben toen besproken dat ze wel aangaf wat ze allemaal niet wilde, maar niet kon aangeven wat ze wel wilde, en dat we daarvoor toch bij elkaar zaten. Dit hielp haar om zich toch coöperatiever in deze en de volgende bijeenkomsten te manifesteren.
En ik was blij met het effect van de positieve vraag: 'Wat wil je wel!' Wil jij ook graag handvatten om een gesprek of situatie om te buigen naar een positieve houding? Wij bieden workshops en in-company trainingen vanaf 1 dagdeel tot 3 dagen, geheel afgestemd op de behoefte van de organisatie en medewerkers. klik hier voor contact. Anita Jansen Workshop: Veranderen in organisaties met Appreciative Inquiry én boekpresentatie! 27 juni 20187/5/2018 27 Juni organiseren wij weer een open workshop 'Inspiratie-uit-de-praktijk' voor ons netwerk. Deze keer is het extra bijzonder door twee onderwerpen waar veel tijd in heeft gezeten. We nodigen je er graag voor uit! De onderwerpen deze keer: 1. Werkende principes bij veranderen in de publieke sector met Appreciative Inquiry. We gaan hier dieper in op welke principes nu succesvol zijn geweest bij een verandertraject dat we begeleid hebben bij een gemeentelijke buitendienst. Na deze inleiding is er gelegenheid om voor je eigen casus te onderzoeken hoe deze principes aanwezig zijn en hoe je deze kunt toepassen. Bij dit eerste onderdeel maken we gebruik van een Whitepaper, waarin we ons voorbeeld uitgewerkt hebben. Als je je aanmeld voor de workshop krijg je deze Whitepaper via de mail toegestuurd. 2. Feestelijke presentatie van het nieuwe boek van Arjan: 'Snelle introductie Appreciative Inquiry, positief veranderen, leidinggeven en beleid maken'. Na twee jaar schrijven en herschrijven is het eindelijk klaar. Arjan vertelt kort iets over het maakproces en alle deelnemers ontvangen het boek! We sluiten de workshop af met een borrel om na te praten. Op een rijtje:Datum : 27 juni 2018 Locatie: Amsterdam, loop afstand vanaf het centraal station Tijden: 15:00 - 18:00 uur inclusief napraten met borrel Kosten: Gratis, bij wijze van experiment, met waardebepaling achteraf naar eigen inzicht :)* Aanmelden kan niet meer. Wil je op de hoogte worden gesteld van de eerstvolgende workshop? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief. *Tot nu toe gaven we deze inspiratieworkshops gratis. En dat zijn ze nog steeds! Maar wellicht vond jij het wel waardevol, heeft het je iets opgeleverd en denk je na afloop "daar wil ik best iets voor betalen", of iets anders tegenover zetten. Dat vinden wij dan ook weer leuk en we zijn ook wel benieuwd hoe je dit ervaart. Wil je hier een reactie op geven? Laat ons gerust weten wat het bij je oproept. Wat we zeker niet willen is dat het een drempel opwerpt om je aan te melden! - de inspiratie voor waardebepaling achteraf komt van Martijn Aslander, die hier ook mee experimenteert en ook een leuke verwijzing heeft hierover:
www.durftevragen.com/2010/02/01/eerste-hulp-bij-waardebepaling-achteraf/ |
Archives
September 2019
Categories
All
Train jezelf! |