• Home
  • Blog
Positief Samenwerken
  • Home
  • Blog

Welke van de vijf houdingen neem jij aan?

3/10/2017

0 Comments

 
​Ken je dat, je hebt iets meegemaakt, vertelt erover en voor je het weet heeft de ander jouw verhaal overgenomen met zijn eigen verhaal. Of, je zit met een vraagstuk en je gesprekspartner stelt allemaal vragen of geeft adviezen die je eigenlijk helemaal niet verder helpen. Misschien herken je dit bij anderen, maar laten we het eens omdraaien, herken je het ook bij jezelf? Hoe reageer jij als iemand je iets vertelt of jou een vraag stelt?
Train jezelf
Wil je je eigen vaardigheden oefenen en deze vijf houdingen echt leren herkennen en inzetten, kom dan ook naar een van de  trainingen 'Waarderend in gesprek' in het  voorjaar 2018.
​​Lees hier alle informatie
Foto
In alle trainingen die wij meemaken horen we deelnemers verrast vertellen hoe fijn én effectief ze het vinden dat iemand naar hun verhaal wil luisteren met een “waarderende houding”. Op een bijna magische manier helpt die houding de vraagsteller om tot nieuwe inzichten te komen. Om duidelijk te maken hoe een waarderende houding verschilt van andere houdingen staan hieronder vijf houdingen uitgewerkt die je kunt aannemen als gesprekspartner.
​
1. Waarderende houding
De kern van een waarderende houding is dat je zonder belang, waardering opbrengt voor wat de ander vertelt. Je luistert met volle aandacht en verwondering, maar verder blijf je neutraal. Je hoeft het verhaal niet aan te vullen, het is OK zoals het is. De vragen die je stelt komen voort uit verwondering en zijn voorzetjes die uitnodigen om meer te vertellen.

2. Empathische houding
Met een empathische houding biedt je veel ruimte voor de gevoelens en emoties van de ander. Je leeft je in in het verhaal en neemt in die zin deel aan het verhaal.

3. Begrijpende houding
Het kan ook zijn dat je zelf goed wilt begrijpen wat de ander vertelt. Je focus ligt dan meer bij je eigen belang dan bij de belangen van de ander. Bij deze stijl past dat je goed samenvat en doorvraagt. De vraagsteller bepaalt of de gegeven samenvatting klopt.

4. Kritische houding
Met een kritische houding beoordeel je de geloofwaardigheid van de ander. Je luistert kritisch mee of alle details vertelt zijn en of het wel klopt met wat jij weet. Jij bepaalt wanneer het verhaal volledig en juist is.
 
5. Motiverende houding
Als jij de ander meer positieve energie wilt geven kan je een motiverende houding aannemen en een peptalk geven. In deze stijl beoordeel jij dat het verhaal niet goed genoeg is en kies je ervoor om er iets van je eigen inzichten aan toe te voegen. Hierbij voeg je dus iets toe aan het verhaal, dit gebeurt in de andere houdingen niet.

Foto
Natuurlijk heeft elke stijl zijn waarde en kan gepast zijn op verschillende momenten. In onze trainingen viel wel op dat mensen snel schieten in een niet-waarderende houding en dat dit helemaal niet zo behulpzaam is voor degene die met een vraagstuk zit. De waarderende houding laat de ander het meest in zijn waarde en bied de meeste ruimte om zelf tot inzichten te komen. In onze training ‘Waarderend in gesprek’ oefenen we met deze houdingen en het effect ervan vanuit de rol van leidinggevende, adviseur of coach.
0 Comments

    Archives

    September 2019
    September 2018
    Juli 2018
    Mei 2018
    April 2018
    Maart 2018
    Februari 2018
    December 2017
    Oktober 2017
    Juli 2017
    Mei 2017
    December 2016
    Augustus 2016
    Juli 2016
    April 2016
    Maart 2016
    December 2015
    Juli 2015
    Maart 2015
    Januari 2015
    December 2014
    November 2014

    Categories

    Alles
    Anita Jansen
    Arjan Van Vembde
    Artikel
    Effect
    Geluk
    Interview
    Perceptie
    Toepassen Thuis
    Waarderend Onderzoeken
    Woorden

    RSS-feed

    View my profile on LinkedIn

    Train jezelf!

    Lees meer over trainingen en workshops
Foto
Arjan van Vembde
​06 28 348 378
​[email protected]
Anita Jansen
06-40295714
​[email protected]
  • Home
  • Blog